Festivitat 12 d'Octubre

11/10/2017

Possibles conseqüències per treballar el 12 d'Octubre

 

El pròxim 12 d’Octubre, dia de la Hispanitat i de les forces armades, està marcat al calendari laboral com a festiu de caràcter nacional no substituïble. Això significa que no s’autoritza l’obertura de cap centre de treball al territori espanyol. No obstant això, igual que l’any passat, hi hauran moltes administracions públiques de Catalunya que obriran les seves portes a la ciutadania i treballaran el dia 12 d’Octubre.

Moltes empreses i treballadors, seguint l’exemple de la Generalitat i de molts Ajuntaments, ens han manifestat el desig de treballar el proper dia 12 d’ Octubre.

El primer que heu de valorar com a empresa és si econòmicament us valdrà la pena mantenir obertes les vostres instal·lacions tenint en compte que haureu de compensar els vostres treballadors amb un altre dia festiu.

Per altra banda, incomplir el calendari oficial de dies festius, implica la comissió d’una infracció de caràcter administratiu tipificada a la Llei d’horaris comercials amb una multa mínima de 3000 €.

La regulació d’horaris comercials és competència de la Generalitat i és previsible que la Generalitat no obri cap expedient a les empreses. Ara bé, la Inspecció de Treball sí que podria obrir acta de infracció. Per altra banda, si l’Estat finalment suspèn l’autonomia i assumeix totes les competències de la Generalitat podria obrir massivament expedients de infracció administrativa a les empreses que hagin decidit obrir el dia 12 d’Octubre.